Přestupková komise – jak je to s výsledkem šetření

Dozvěděl jsem se o nespokojenosti některých lidí, ohledně toho, jak rozhoduje naše přestupková komise. Abych se přiznal, tak jsem neměl moc velké ponětí o tom, jak funguje tato komise a tím pádem jsem nevěděl, jak správně reagovat. Nebylo nic jednoduššího než zajít na náš úřad, kde jsem se zeptal nejkompetentnější člověka, aby mi dal odpovědi na všechny mé otázky.

Nebudu Vás zatěžovat všemi detaily ohledně této komise, protože fungování této komise je dáno zákonem. Šlo mi hlavně o to, jak vhodně reagovat, když slyšíte od někoho kolem Vás nebo čtete informaci o výsledku přestupkové komise někde na internetu. Má cenu se vůbec rozčilovat nad něčím, co vlastně nemusí být tak, jak se na první pohled zdá?

Nechci zde suplovat právníka, jen chci uvést na dvou příkladech, jak se postavit k výsledkům přestupkové komise. Mohlo se stát, že jsem to špatně pochopil, takže budu rád, pokud mi opravíte, abych nikoho neuvedl v omyl.

Mě pomohlo si představit dva příklady toho, jak komise může rozhodnout. Buď je člověk vinen (rozhodnutí o přestupku) nebo nevinen (zastavení řízení). Jak se dá reagovat na první nebo druhý výsledek přestupkového řízení? Snad se mi podaří to napsat srozumitelně.

Příklad 1. – představte si, že něco provedete a dostanete se před přestupkovou komisi a komise Vás shledá vinným a vydá o tom rozhodnutí. Nikdo kromě Vás se nedozví, že jste vinen. Člověk, kterému jste něco provedli, se nedozví, že jste vinen, může si to pouze myslet a Vy mu můžete zalhat nebo se mu smát do očí, že to pro Vás skončilo v pohodě a on nikdy nebude vědět, zdali je to pravda nebo ne. Zkrátka je to tak.

Příklad 2. – představte si, že nic neprovedete a dostanete se před přestupkovou komisi a komise Vás shledá nevinným a vydá o tom rozhodnutí. Nikdo kromě Vás se nedozví, že jste nevinen. Člověk, který Vás dostal před přestupkovou komisi se nedozví, že jste nevinen. Ještě horší je, když okolí ví, že jste za něco popotahováni, ale nemůže se dozvědět, že jste nevinný. Zkrátka je to tak.

V obou případech se nikdo další nemá šanci dozvědět o výsledku řízení. Je mi jasné, že někteří mohou namítnout, že vše je jen otázkou peněz nebo osobních známostí, protože jsme v Čechách, ale já doufám, že v naší komisi jsou lidé na svém místě a nikdo by si to nedovolil.

Nyní se vrátím na začátek článku. Když tedy uslyšíte nebo budete někde číst o tom, že někdo byl či nebyl “odsouzen” přestupkovou komisí, řekněte jen: “Ukaž mi ten papír z přestupkové komise, kde je napsáno, že jsi nevinen.” To je jediná cesta, jak se dozvědět výsledek přestupkové komise, jinou neznám. Předpokládám, že se asi nikdo nebude chlubit papírem, na kterém bude napsáno, že je vinen. Jen bych chtěl ještě upozornit na to, že pokud někdo zveřejní rozhodnutí přestupkové komise, tak by měl velmi dbát na začernění (anonymizaci) osobních údajů (GDPR), aby se znovu nevystavil problémům…

Petr Franta, zastupitel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete použít HTML značky a atributy:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>