Veřejné finance jen pro někoho?

Abych hned v úvodu vysvětlil nadpis článku tak je nutné si vysvětlit, že město jako takové si nevytváří zisky vlastní činností, město získává finance rozdělováním státních peněz získaných výběrem daní, tudíž město má jistotu každoročních finančních příjmů díky tomu, že každý jeden pracující či podnikající člověk generuje zisky a z těch odvádí daně. Město tedy hospodaří z našich peněz. A k těmto penězům se musí chovat jako správný hospodář. A každý občan města má právo to kontrolovat.

Byl to hodně zjednodušený úvod, který Vám měl připomenout, že vše co se na městě kupuje je z Vašich peněz. Pokud má nákup (čehokoliv) občanům přinést jakýkoliv benefit považuji to za správné, ale pokud se z peněz kupují věci, které si přivlastní jen jedna osoba, nebo jen vybraná část osob, je něco špatně!

Stejně tak je to i s nákupem nové aplikace UZOB (Usnesení Zastupitelstva a Rady Obce), která je určena pro občany, zastupitele a úředníka vytvářejícího zápisy z jednání Rady města a Zastupitelstva města. V našem případě je to v drtivé většině případů Ing. Jiří Drnec, který sedí na postu tajemníka úřadu.

Dne 1 července 2020 jsem informoval veřejnost, že Město Hrádek pořídilo 24.4.2020 aplikaci UZOB.cz, která má být přínosem pro všechny ( https://uzob.cz/navody/UZOb-letak.pdf ):

  • Občané v této aplikaci mají možnost v uživatelsky příjemné a efektivní podobě procházet/fulltextově vyhledávat jednotlivá usnesení.
  • Zastupitelé se mohou z jednoho místa (kdykoli a odkudkoli) dostat ke všem potřebným informacím pro svou práci. Mají vše na jednom místě, materiály k pracovní poradě, pozvánky, zápisy a výpisy usnesení. Také mohou jednoduše hledat v přijatých usneseních vč. jmenného zaznamenání hlasování.
  • Zapisovatelé ocení značně eliminovánou práci při vytváření veškeré dokumentace kolem zasedání.

Zapisovatel je u nás již zmíněný Ing. Drnec. Aplikace UZOB se s největší pravděpodobností pořizovala právě na jeho popud. Zápisy z jednání se i dnes poměrně často, na jiných úřadech měst, provádí prostým zápisem do Wordu. Předchůdkyně Ing. Drnce to více jak 24 let zvládala bravurně a bez problémů. Náklady na pořizování zápisů byly tehdy téměř nulové.

Oproti tomu aplikace UZOB.cz nás nyní stála (a tedy každého z vás, a vašich daní!):

  • 13.500,- Kč za pořízení licence produktu
  • 2.500,- Kč za vložení 9 ks přijatých usnesení ze zasedání Zastupitelstva a Rady obce
  • 6 000,- Kč nás budou stát každý rok služby technické podpory

Výdaj z rozpočtu města, na pořízení zmíněné aplikace, se musí samozřejmě odůvodnit. Jak jej odůvodnil náš tajemník se mohu jen domnívat, ale základem bude zřejmě propagační info přímo od vývojářů této aplikace.

O to víc mě zaráží, že na ostatní informace vývojářů není brán vůbec zřetel! Osobně jsem technofil a mám rád zavádění nových IT technologií. Obzvlášť když vím, že přinesou zlepšení a usnadnění práce. Aplikace byla vymyšlena tak, aby přinesla cílovým skupinám (občan/zastupitel/úředník) usnadnění práce. A aby nešlo o vyhazování peněz z okna musí být naplno využit veškerý potenciál a možnosti UZOB aplikace.

Napsal jsem si tedy již 1.7.2020 na město o informace, kdy bude aplikace přístupná občanům a zároveň požádal o přidělení osobního přístupu pro zastupitele. Tento dopis byl zveřejněn i na Facebooku v Hrádecké skupině.

Od 1.7.2020 do dnešního dne 29.11.2020 jsem si opakovaně dopisoval s vedením města protože je mi přístup stále odpírán. A občanům také! Požadoval jsem udělení přístupu pro zastupitele, chtěl jsem znát termín, kdy bude aplikace zpřístupněna zastupitelům, chtěl jsem také vědět proč je užívání umožněno pouze tajemníkovi, a proč občané za své peníze nemohou být informováni o možnostech UZOB. Na otázku jaké opodstatnění má odmítavý přístup vedení města, jsem pak již odpověď nedostal.

Absurdní argumenty použité v odpovědích na mé dotazy:

  • Aplikace UZOB je ve zkušebním provozu…
    (zkušební provoz je dle smlouvy 2 týdny, uvedenou odpověď jsem obdržel 12 týdnů po pořízení aplikace !)
  • Termín kdy bude program UZOB zpřístupněn nebyl stanoven…
    (laicky přeloženo, nemusí být zpřístupněn nikdy !)
  • Nejdříve bude program zpřístupněn Radě…
    (proč nejdříve, a pouze, Radě? Občan či zastupitel jsou něco méně? Nechápu… !)
  • V současné době nejsou krácena práva na informace zastupitelů ani občanů…
    (není umožněn přístup do aplikace pořízené z veřejných prostředků, uschovány jsou audiozáznamy, zápisy jsou minimalistické, umně jsou vypuštěny v zápisech názory které se nehodí, ale pravda je, že zákon porušen není… Na vše se dá koukat z více úhlů…)

Práce zastupitele je odpovědná, pokud ji chcete dělat dobře, musíte mít k dispozici mnoho informací a musíte se orientovat v usneseních a zápisech. Od nákupu aplikace jsem si sliboval zjednodušení práce, ale netušil jsem, že zastupitelé jsou méně než úředník, tedy krom Rady města, která si aplikaci samozřejmě zpřístupnila.

No, a pak je zde občan, o toho u nás ve městě nejde asi vůbec. Jak si jinak vysvětlit situaci když je občanovi odpírána možnost využívat aplikaci, která je koupena z jeho daní a má mu umožnit snadno a jednoduše dohledat čísla usnesení, dohledat si jednotlivé zastupitele a jejich vystoupení na zasedáních. Nebo si jednoduše zkontrolovat kdo ze zastupitelů, kteří od Vás dostali hlas v komunálních volbách, jak hlasuje k daným tématům.

Nebyl bych tak usilovný v nátlaku na vedení, aby byla aplikace UZOB zpřístupněna všem, kdybych věděl, že na našich nových stránkách města funguje fulltextové vyhledávání. Že jsou dokumenty zveřejňovány ve strojově čitelném formátu PDF atd. Ale právo na fultextové prohledávání městského webu je nám jaksi také odepřeno.

Ale to je zase na jiný článek a příběh o jiném zastupiteli ve vedení města. Krom vymýšlení “piva pro píče” by se mohl zabývat i praktickými věcmi jako je zavedení fungujícího fulltextového vyhledávání na městských internetových stránkách. Také by mohl dostat “velký dobrý” nápad vyslat nejvyššího úředníka města někam na školení, aby věděl jak se pracuje s úředními dokumenty a vytváří strojově čitelné PDF scany.

Touto formou se s Vámi dělím o část zkušeností s komunikací mezi vedením města a zastupitelem. Snažím se využívat post zastupitele k hájení zájmů vás občanů. Využívám toho co je v mých možnostech. Ale nad mé možnosti je překonat nesmyslné argumentace a aroganci moci !

Závěrem je dobré si uvědomit, že jsou věci, které město dělat musí a je jedno kdo bude sedět na postu starosty nebo zastupitelů! Tím jsou práce zajišťující běžný chod města, zimní/letní údržba, opravy a udržování infrastruktury, opravy chodníků, cest či dětských hřišť atd. Jsou to běžné práce a nejsou ničím výjimečné, i když se tak předkládají. A pak jsou maličkosti, které jsou nad rámec toho co musí být zajištěno. Zmíněné maličkosti mají přinášet občanům něco navíc. A tím je třeba i možnost užívání aplikace UZOB. Ale v Hrádku je vše asi nějak jinak. Veřejné finance jsou u nás zřejmě jen pro někoho…

Dvaid Redl, zastupitel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete použít HTML značky a atributy:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>