Tohle opravdu chcete?

V poslední době sleduji, že se náš systém, který si říká demokratický, pomalu obrací zpět k systému, který jsme tady již měli před listopadem 1989. Všimli jste si, kolik lidí je najednou označováno různými značkami jako je dezinformátor, troll, ruský šváb a podobně? Jak se lidé u moci snaží komukoliv s jiným názorem ublížit a veřejně ho zostudit před ostatními lidmi, aby z něj udělali toho nejhoršího. Na člověka, který je takto veřejně označen, je pak pohlíženo jako na nějaký divný odpad naší společnosti a jeho názory jsou brány s nálepkou, která mu byla veřejně přidělena od lidí, kteří jsou často sami tím nejhorším, co v naší společnosti vzniklo.

Pokud si myslíte, že se to děje jen ve vrcholné politice, tak vás vyvedu z omylu, protože tohle svinstvo se děje i na úrovni politiky našeho města.

Kdo je schopen se na věc podívat nestranně a bez zaujetí? Dokážete se na informaci podívat jen jako na informaci a nedívat se na ni podle toho, kdo ji řekl? Věříte takzvaným autoritám, že by vám nelhaly? Věříte, že vám televize nelže? Věříte, že vám rozhlas nelže? Věříte, že vám internet nelže? Věříte, že vám stránka https://www.facebook.com/mestoHradek nelže?

Jak můžete vyjádřit veřejně svůj názor a pokusit se, aby vám další lidé se stejným názorem vyjádřili podporu? Už jenom to, že jste se rozhodli k tomuto kroku, je z mého pohledu heroický počin. Už teď vím, po tom, co jsem sháněl lidi na kandidátku do podzimních voleb, že není tak jednoduché sehnat člověka, který je ochotný vystoupit z vlastní komfortní zóny a jít s kůží na trh. Ne každý člověk má žaludek na to, aby se kvůli svému názoru nebo přesvědčení nechal vláčet svinstvem od lidí, kteří již dávno dosáhli morálního dna a jsou šťastni, že to bahno můžou házet na lidi kolem sebe, kteří nesdílí jejich nadšení.

Abych dlouho nechodit okolo horké kaše. Příklad z našeho města, o kterém se psalo na stránkách https://www.facebook.com/mestoHradek, je jasným signálem zvrácenosti lidského myšlení lidí v našem městě. Zatím nevím, kdo takovou špínu napsal, proto jsem požádal Městský úřad v Hrádku, aby mi odpověděl na to, kdo stojí za zveřejněným textem. Pokusím se vám vysvětlit, proč já osobně považuji text za naprostou špínu, kterou nemohl napsat nikdo, kdo by byl nakloněn lidem v našem městě a jejich názorům.

V textu na stránce https://www.facebook.com/mestoHradek je uvedeno “Bohužel Vás musíme seznámit s upozorněním občanů, že městem obcházejí osoby s peticí proti výstavbě v lokalitě Hrádek střed II. a využívají k podpisu lživé informace, že v lokalitě je rozhodnuto o výstavbě velkých bytových domů. Informaci tímto vyvracíme a zveme občany k účasti na veřejném projednávání studie Hrádek střed II., které se uskuteční v září. …”. Pod tímto textem se ten, kdo to napsal, nebyl schopen ani podepsat a já se tomu ani nedivím.

Já jsem si text přeložil do svého jazyka, kterým to čtu po zkušenostech čtyř let v zastupitelstvu města:

Ve městě je udavač nebo udavači, kteří hlásí každou podezřelou aktivitu jdoucí proti zájmům vedení města. Nesnesou, že by mohl mít někdo jiný názor a rádi by za tepla informaci, kterou si ve své hlavě nějak vyhodnotili předali někomu, komu mohou vlézt do zadnice. Tím, že se jim podaří vyšplhat mezi něčí půlky, získají do budoucna jisté výhody, které by se jim mohly hodit proti ostatním lidem, které nemají rádi. Volby se blíží a je třeba se přidat na vítěznou stranu. Příjemce této zprávy nelení a urychleně vydá prohlášení o tom, že ti, kterých se bojí, využívají “lživé” informace. Není důležité, že to není pravda, důležité je zastavit revoltu, potlačit jiný názor a ublížit všem kteří to dělají dnes a tímto exemplárním příkladem dát najevo všem, které by mohlo napadnout něco podobného do budoucna. Hlavně, aby se to už neopakovalo. Nálepka člověka s peticí, který podává lživé informace funguje jak má a všichni tihle novodobí normalizátoři si mohou mnout ruce, jak se jim daří utvářet davy bez vlastního názoru.

Petice je vyjádření názoru skupinou lidí, kterým petice slouží jako nástroj k tomu, aby byli vyslyšeni a mohli tak prosazovat svůj názor. Jak si může dovolit někdo, kdo se tváří, že vystupuje za město Hrádek, zakazovat lidem v našem městě vyjadřovat vlastní názor? Kdo si dovolil pod hlavičkou města Hrádek nařknou lidi chodících s peticí, že využívají lživé informace? Takto dokáže ubližovat jen ten, kdo dosáhl morálního dna a neštítí se jakéhokoliv svinstva. Pak se k němu v diskusi přidají i další, kteří by na ně poslali policii! Vidíte to morální dno lidí kolem nás? Kde se berou ti nadlidi? Kde se najednou berou ti novodobí normalizátoři, kteří by vás okamžitě nechali vyšetřovat jen proto, že máte jiný názor?

Tohle opravdu chcete?

Pokud by se opravdu jednalo o petici ohledně výstavby v Hrádku, tak petice měla normálně proběhnout. Tím myslím, že se měly zjistit požadavky na petici uvedené a na základě těchto informací mělo proběhnout jednání. Veřejně by se k petici mohl kdokoliv vyjádřit a zastupitelé svým hlasováním by učinili potřebné rozhodnutí. Městský úřad by se předem neměl vyjadřovat k ničemu, protože by měl zůstat nestranný, a tudíž by neměl upřednostňovat jednu stranu před druhou, proto si myslím, že stránka https://www.facebook.com/mestoHradek není oficiální stránka našeho města. Nevím o tom, že by se Městský úřad takto někdy v minulosti vyjadřoval. Pravděpodobnější je, že se jedná o účelovou stránku zřízenou někým, kdo prahne po moci a potřebuje mít tuto stránku k ovlivnění a manipulaci lidí. Podal jsem podnět Městskému úřadu v Hrádku, aby stránku nahlásil, pokud se nejedná o oficiální stránku města Hrádek, a tím došlo k jejímu zrušení nebo přejmenování tak, aby nemohlo dojít k záměně se stránkou oficiální a tím i k matení lidí.

Na ústavní úrovni je Vám Listinou základních práv a svobod v čl 18 zaručeno petiční právo v České republice, které je následně provedeno zákonem o petičním právu. Peticí nesmíte zasahovat do nezávislosti soudu a vyzývat k porušování základních práv a svobod zaručených Listinou.
Přeložíme-li si znění práva do řeči nás pozemšťanů. Kdokoliv a kdekoliv chce vyjádřit svou žádost, návrh nebo stížnost může využít petici a chrání ho právo. Nikdo Vám v tom nemůže bránit a nikdo Vás za to nemůže potrestat natož na Vás posílat policii!

Vzhledem k tomu, že ve městě finišoval sběr podpisů na petici pro podzimní volby, tak já osobně jsem přesvědčen, že text byl zveřejněn záměrně, aby se nepodařilo sehnat dostatek podpisů. Ryba smrdí od hlavy.

Potřebujete ještě další důkaz? Co potřebujete k tomu, abyste viděli věci tak, jak jsou?

Do voleb mám připravenou sérii článků, které vám možná ještě více otevřou oči, pokud již teď nevidíte jasně.

Petr Franta, zastupitel

Jeden komentář na “Tohle opravdu chcete?”

  • Jitka Frantová napsal(a):

    Pokud někdo chtěl, aby v budoucnu neproběhla výstavba velkých bytových domů a využil petici, ať již jako žádost, návrh či stížnost, tak ho chválím za postup. Věřím, že v jednom z článků, které má Petr Franta připravený, pak pochopíte, proč 😊
    Osobně považuji za velmi zdravé a důležité, aby lidé měli různé názory, abychom se v životě mohli posouvat. Je důležité své názory sdělovat a pokud nesouhlasím, tak využít daru, který my lidé máme. Slušně a kultivovaně vysvětlit či obhájit svůj názor. Pouhé “jen tak“, inteligentním lidem stačit nebude.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete použít HTML značky a atributy:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>