Jak je to vlastně s dotacemi pro organizace a spolky?

Včera (3. 2. 2020) jsem se zúčastnil jednání Školské, sportovní a kulturní komise, kde jsem se dozvěděl velmi zajímavou informaci.

Vlasta Vasková se ohradila proti částce 300 tisíc na dotace pro pionýrskou organizaci, kterou jsem zveřejnil na Hrádeckém zpravodaji. Vlasta Vasková mi sdělila, že nepožádala ona, ani nikdo jiný za pionýrskou organizaci, město o žádnou dotaci na rok 2020 (dotace podané v roce 2019). Je mi velmi líto, že jsem Vlastu Vaskovou vystavil této “pravdě”, které musela čelit. Jsem moc rád, že mi Vlasta poskytla zpětnou vazbu, která má pro mě obrovskou hodnotu, protože mohu zveřejnit údaj, který mi byl sdělen z vedení města, a současně i argument vyvracející tuto skutečnost.

Rád bych vysvětlil, že částku 300 tisíc jsem si nevymyslel, ale byla mi resp. nám sdělena tajemníkem našeho úřadu na schůzce 9. 12. 2019 spolu s paní starostkou a dalšími dvěmi zastupiteli našeho města. Na této schůzce se probíral plánovaný rozpočet města pro rok 2020 a tato informace nám byla prezentována spolu s dalšími ohledně připravovaného rozpočtu.

Je pro mne zarážející, že nám jsou prezentovány částky, se kterými je plánováno na dotace pro spolky a organizace v našem městě bez toho, aby o tom spolky nebo organizace věděly. Musíte přemýšlet, proč se to děje. Má to být nějaký tah vedení města, aby se ukázalo, že na dotace je málo peněz a tím se nemuselo přidělovat těm, kteří žádají nejvíce? A hádejte, kdo si každoročně žádá o nejvíce peněz z rozpočtu? Možná jsou to jen spekulace, ale pokud vám není nalito čístého vína, tak se musíte ptát proč…

Jako zastupitel pracujete s informacemi, které jsou poskytnuty městem nebo vedením města. Samozřejmě, že si musíte informace ověřovat a zjišťovat i jinak. Je smutný fakt, že ne všechny informace, které se dozvíte, nejsou, tak jak na první pohled vypadají, přitom se na základě nich rozhodujete, jak budete hlasovat. Neplatí to jen o mě, ale asi i o ostatních zastupitelích, které může “dobře” prezentovaná věc v jejich rozhodování ovlivnit.

Petr Franta, zastupitel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete použít HTML značky a atributy:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>