Kdo chce TJ bít, hůl si vždy najde…

V nedávném článku uveřejněném v Hrádeckých novinách č. 25 se objevily informace o TJ Hrádek, které nebyly s TJ konzultovány a vyvolávají více otázek než odpovědí. Jako předseda TJ, zastupující komunitu více než 300 sportovců, proto na článek musím reagovat, abych vám ukázal i pohled z druhé strany. Co je skutečnost a co jen informace jednostranně a účelově podaná nechám zcela na vás. Opravdu mě zajímá, proč byly prezentovány informace, které se výrazně liší od reality? A co bylo motivací autorek článku napsat takto účelový článek?

Od revoluce TJ v Hrádku přežila a přežívá již devět funkčních období různých zastupitelů a dvou starostů. Během sedmi volebních období od roku 1990 TJ Hrádek zažívala od vedení města skutečnou pomoc. Ovšem nikdy nezažila tolik “starostlivých aktivit”, jako od roku 2018 po změně postu starosty. O aktech “pomoci” TJ, bylo pro vás občany v Hrádeckém zpravodaji napsáno mnoho článků, abyste měli možnost udělat si vlastní názor i na základě informací z druhé strany.

U článku, na který reaguji je to stejné. V článku jsou použita čísla a údaje, které mají zaujmout, a vyvolat obavy. Je nabídnuto i mé jméno, jako někoho, s kým si máte spojit obavy, o kterých se pisatelky zmiňují. Myslím tím například částku 3 mil. Kč (za 8 let) pro TJ, nízký počet členů, uvedeno je 100, prodej části pozemku a mé sdělení, že TJ nedisponuje dostatečnými finančními prostředky na údržbu sportovišť. Zdůrazněny jsou především obavy o případný další prodej a postěžování si, že TJ s vedením města nejedná.

Po přečtení článku jsem jen nevěřícně kroutil hlavou, protože tento článek přichází právě po jednání mezi zastupiteli města a vedením TJ Hrádek, které se konalo 20. listopadu 2023. Jednání vyvolala starostka. Ovšem bez podkladů, které jsem nedostal ani po písemné žádosti. Samotné jednání probíhalo více jak dvě hodiny, ale nic nepřineslo, vedení města nemá představu, jak spolupracovat s TJ, a ani jako TJ konkrétně pomáhat, ale přesně ví, že chce koupit plochu škvárového hřiště. Od samého počátku jednání jsem projevoval delegovanou vstřícnost vedení TJ, aktivně nabízel řešení a spolupráci pro veškeré aktivity, které v průběhu jednání zazněly.

Jednání ze strany města bohužel nebylo konstruktivní. A ani vstřícné. Točilo se pouze okolo zájmu města a jediného cíle, odkoupit pozemek. Spříznění zastupitelé kolem starostky Sobotkové “tlačili na pilu” tak, že to bylo až úsměvné. Ze strany města padaly různé nápady. TJ měla na každý návrh zastupitelů vstřícné a pragmatické řešení, ať se jednalo o doskočiště, běžeckou dráhu, výstavbu umělého tréninkového hřiště, což také zaznělo, nebo jsme dokonce aktivně nabízeli místo pro vybudování inline dráhy okolo fotbalového hřiště, ale naše řešení městu nevyhovovala, protože se netýkala prodeje škvárového hřiště.

Škvárové hřiště a jeho plocha má z pohledu vedení TJ velký potenciál a tak, jako subjekt, kterému pozemek patří, máme problém podpořit myšlenky zastupitelů, o kterých jsme přesvědčeni, že by hodnotu pozemku devalvovaly. Krásným příkladem je návrh na vybudování doskočiště, nebo běžecké dráhy. Tento projekt by využil jen velmi malý okruh uživatelů a navíc jen párkrát do roka. Pozemek škvárového hřiště je pro TJ velmi strategický a cenný. Máme jasnou vizi do budoucna. Opakovaně městu nabízíme tento prostor k výstavbě moderní sportovní haly, která v našem městě citelně chybí a jistě by ji využila jak široká veřejnost, tak i naše děti v přilehlé ZŠ Hrádek, na které myslíme také. Máme však pochopení i pro aktivity města a tak TJ projevila ochotu dočasně vyjít vstříc také současným návrhům zastupitelů. Mohli by tak realizovat své nápady. K tomuto účelu nabídla TJ městu dlouhodobý pronájem škvárového hřiště za standardní nájemné. Tato nabídka bezprostředně navazovala právě na jednání o zmíněné a případné výstavbě sportovní haly, která by mohla nabídnout třeba i wellness (kdyby se občané vyjádřili pro) a našemu městu by tak přinesla řadu benefitů i zvýšení turistického zájmu. Tělocvična školy odpovídá době svého vzniku a na mnoho moderních sportů již není použitelná. Nabídka TJ, je v případě dohody, z naší strany velkorysá. Předpokládáme, že by v tomto případě pozemek škvárového hřiště tělovýchovná jednota přenechala městu zdarma za předem dohodnutých podmínek.

Ohledně investic do TJ jsme také nabídli řešení. Pokrytí investic města do TJ smlouvami o udržení. Ale ani to městu nevyhovovalo. Přitom zde by se také krásně mohla projevit ona deklarovaná snaha pomáhat TJ.

Po dvou hodinách jednání byl výsledek nula, protože ze strany města nepřišel jediný konkrétní návrh na spolupráci!

Nedozvěděli jsme se, co konkrétně dělá TJ špatně. Ani co vedení města od TJ požaduje za svou podporu a ze strany TJ to není naplněno. Místo toho bylo TJ naznačeno, že pokud neprodá škvárové hřiště městu, nejlépe zadarmo, nebude již pro město partnerem. Pořád vás článek překvapuje?

Jednání jsem považoval za důležité. Bylo vyvoláno starostkou, pozvánku dostali všichni zastupitelé a vedení TJ. Mimo pozvané byl přítomen i úředník města Drnec. Z každého důležitého jednání, na kterém daným stranám záleží, je vždy vytvářen zápis. Proto jsem si o zápis požádal, protože jsem chtěl s výsledky jednání seznámit vedení TJ. V odpovědi úředníka Drnce, který byl přítomen celému jednání a já se domníval, že právě z důvodu vytvoření zápisu, jsem se dozvěděl, že zápis z jednání neexistuje, takže město nemá žádné podklady pro to, jak spolupracovat s TJ. Od té doby se stalo jediné, byl zveřejněn článek v Hrádeckých novinách, na který reaguji.

Aktivita TJ společným sezením neskončila. Po vyvolaném jednání jsem požádal všechny zastupitele o spolupráci a mailem je oslovil se čtyřmi otázkami, abychom za TJ získali ucelenější obrázek o situaci a názorech zastupitelů. Obdržel jsem pouze jednu jedinou odpověď, která ještě ke všemu byla formální a bez jakéhokoliv konkrétního návrhu. Kde je ta ochota města jednat a hledat řešení?

A nyní k vyřčeným obavám:

TJ funguje v Hrádku přes 100 let. Vždy byla podporována. Dříve železárnami, později městem, krajem atd. Již z označení naší organizace je jasné, že jsme neziskovou organizací. Od devadesátých let je TJ podporována stále stejně, původně každoroční částkou cca 300 tis.Kč, mnohem později pak 350 tis. ročně. Od odchodu starosty Perlíka a zavedení dotačních titulů může být naše podpora nula a nebo i více, ale zde je vše dobře “zařízeno”, aby se nám více podpory nedostalo. Napsat, že současná podpora je stejná jako za starosty Perlíka by neznělo tak dobře, jako když napíšete, že TJ dostala za 8 let 3 mil. Proč autorky nemají obavy třeba o to, že se zvedly ceny téměř všech vstupů, a že za 350 tis. pořídí TJ mnohem méně než kdy dříve? Z mých úst na jednání všichni slyšeli, že ceny energií se změnily tak, že nyní platíme zálohy za plyn a elektřinu v hodnotě 274 tis. ročně a to šetříme, kde se dá. A pomoc města? Z dotačního titulu, kde jsme mohli získat až 100 tis. na elektřinu a 100 tis. na plyn, jsme dostali jen po 15 tis. Kč. Co na to autorky článku? Nic. Žádné zamyšlení. A další pomoc? Na letošní rok zastupitelé dokonce snížili maximální částku na každý jeden dotační titul z maximálních 100 tis. na 75 tis. Kč. Nejenže nedošlo k navýšení celkové dotační částky na podporu spolků, i přes velmi nepříznivou ekonomickou situaci pro neziskové organizace, ale ještě se snížila podpora na jeden daný účel dotace o 25 tis. Proč autorky nebyly aktivnější co se týče pomoci? A to není jen o TJ, ale o všech spolcích v našem městě. Proč hlasovaly pro tyto změny k horšímu? Chová se takto člověk, který chce podporovat a pomáhat?

Co si myslíte, že se děje s penězi co z dotací dostaneme? To není nějaký dar, který si předseda strčí do kapsy, to jsou finance přesně dané účelem na chod TJ! Já svou práci pro TJ dělám zdarma stejně jako lidé kolem mě, trenéři a další, kteří jsou srdcem naší TJ. Nikdo nám z města nijak nepomáhá. Pouze jednou za rok zvednou ruku, aby nám dali nějaké peníze, které stejně nejsou jejich a ještě u toho hrají divadlo.

V článku se dočtete, že předseda TJ vyjádřil obavy nad tím, že nedisponuje dostatečnými finančními prostředky na údržbu sportovišť. Což není pravda. Za dobu svého více jak dvanáctiletého působení jsem na to zvyklý, přesně jako mí předchůdci. Jsme příspěvková organizace, my z principu fungujeme na základě dotací, které od města obdržíme, stejně jako jiné organizace stejného typu v jiných městech.

Otázka přesně zněla: “jak dlouho TJ vydrží s finančními prostředky, které má”. Takto nepokládá otázku někdo, kdo má “strach o TJ?”, takto pokládají otázku ti co útočí na TJ a chtějí stůj co stůj docílit pouze svých vlastních zájmů, protože se starají pouze o sebe. Otázka v kontextu “starostlivosti” o TJ měla zjistit jak dlouho musí vedení města ještě škrtit finanční podporu pro TJ, aby docílili jejího krachu. Domnívají se zřejmě, že pak mají šanci získat TJ zdarma.

Stejně nepravdivá je i informace o počtu členů. Autorky, dostaly na jednání přesné údaje a informace o počtu členů TJ, která se stále vzpamatovává z Covidové doby a nyní dosahuje počtu kolem 300 členů a sportovců. Tímto problémem si prošly během Covidu snad všechny sportovní organizace. Přesto naprosto cíleně pisatelky použily nejnižší počet členů, právě z doby restrikcí během Covidu. Jaký byl asi jejich pravý důvod uvést do článku historicky nejnižší počet členů z doby, kdy se “zastavil” život téměř v celém světě?

Obavy o prodej soukromého majetku TJ je přinejmenším hodně zvláštní. Co se týče prodeje, občanům nikdo z města záměrně nesdělil, že TJ prodalo nevyužívaný kout areálu, který vždy sloužil jako skládka zeminy. TJ neudělala tedy nic, co by jakkoliv ovlivnilo rozsah sportování a mělo vést kohokoliv k nějakým obavám, ale naopak to TJ přineslo finanční prostředky, které by z města těžko obdrželo. Přesto jsou zveřejňovány velké obavy o další majetek TJ. Tedy mimo škvárové hřiště, zde je na TJ vedením města vytvářen nemalý tlak, aby svůj majetek prodala. Ano, pravda je, že pokud nebudeme mít dostatečnou finanční podporu od města, které má z daní nás všech podporovat právě sportovní neziskové organizace (Zákon o podpoře sportu č. 115/2001 Sb.), pak musí členové TJ Hrádek na malou podporu reagovat, třeba prodejem části majetku, právě z důvodu zachování sportu v našem městě.

Zmínily pisatelky, že TJ majetek, v podobě pozemku, jen neprodalo, ale nový pozemek také získalo? Z financí získaných z prodeje, jsem jako předseda, konečně mohl podniknout právní kroky, kterými jsem napravil chyby z minulosti a získal zpět majetek, který TJ vždy náležel a přesto se stal majetkem firmy Z-Group. Náš počin se nám vyplatil, a soudně jsme získali zpět majetek o rozloze 2700 m2. Ani v tomto případě nám město nepomohlo, spíše naopak. O problému věděli, a udělali vše pro to, aby tento majetek získalo město na úkor TJ. Co tedy k tomuto jednání dodat?

I my v TJ máme obavy o budoucnost TJ, pokud by přešla pod správu města. Členové TJ dlouhodobě pozorují, jak se vedení města neumí postarat o své vlastní sportovní plochy, které ve městě chátrají. Město dokonce prodalo městskou sportovní plochu na výstavbu jednoho rodinného domu, takže i my máme oprávněné obavy, jak by asi dopadla TJ pod správou právě tohoto vedení. Pokud by se město rozhodlo TJ rozprodat, třeba developerům, tak kdo by jim v tom zabránil?

Poslední otázka, která se nabízí… Jak je možné, že pisatelky Rychlá nebo Beranová nenechaly své děti sportovat v naší TJ Hrádek. Proč nám nepomohly? Proč i další zastupitelé raději vozí své děti jinam? Co je to za zastupitele, kterým na TJ nezáleží? U voleb si přečtete, že mají Hrádek v názvu, ale jsou to opravdu Hrádečáci?

Pokud by nám město opravdu chtělo pomoci, byli bychom seznámeni s jejich programem, s jejich vizemi jak to chtějí udělat, a pracovali bysme na dohodách. Místo toho je občanům do každé schránky vhozen článek s množstvím nepravd. Z našeho pohledu tak byly Hrádecké noviny cíleně zneužity. Za peníze nás všech. Obě pisatelky měly dostatek informací, a byly přítomny na jednání s TJ, proč tedy pozměnily tolik dat a místo vstřícných návrhů a nápadů je otisknut jejich článek, na který musím reagovat. Proč?! To je také jedna z otázek na kterou neznám odpověď. Takto  se vstřícnost a snaha vyjednávat neprojevuje, možná i proto jsme stále na mrtvém bodě.

Až zase budete číst podobný článek o TJ, pokuste se nevyřknout soud po jeho přečtení, ale až po tom, co získáte informace i z druhé strany.

David Red, předseda TJ Hrádek.

2 komentáře na “Kdo chce TJ bít, hůl si vždy najde…”

  • Petr Franta napsal(a):

    Jak je možné, že dvě zastupitelky za celé své funkční období minulé a toto, což je přes šest let, nepodaly na zastupitelstvu ani jedno usnesení, kterým by se snažily napravit to, co podle nich není s TJ v pořádku nebo z čeho mají obavu? Kdo jiný než zvolení zastupitelé mohou udělat změny zvláště, když jsou součástí vítězné koalice? Mají všechny možnosti, jak cokoliv změnit, ale místo toho napíší článek, ve kterém uvedou jedno jediné jméno, abyste si vy ostatní na něj mohli ukazovat. Normální objektivní článek v městských novinách by měl dát prostor na vyjádření i druhé straně, když už se tyhle dvě zastupitelky snaží o rádoby novinařinu. Článek vychází pár týdnů po tom, co proběhlo dvouhodinové jednání mezi zastupiteli města a tělovýchovou, ze kterého není ani zápis, což je samo o sobě velmi podivné. Vás nezajímá proč? Obě zastupitelky tam byly, takže měly možnost se vyjádřit a v zápise uvést své připomínky a obavy a najít s TJ společnou řeč, ale místo toho zvolily pranýřování v Hradeckých novinách za peníze nás všech. Článek má za úkol nejenom ukázat na Davida Redla, ale pokusit se zasít nedůvěru u veřejnosti, ale hlavně u členů tělovýchovi proti jejímu předsedovi. Jakým právem si dovolují vměšovat se do spolku, jehož nejsou členky?
    Na druhé straně musím uznat, že to dělají jenom proto, že jste si je zvolili, takže teď musíte být spokojení.
    Jednou se tam můžete objevit i vy, pokud se někomu ve vedení města znelíbíte.
    Vedle ve sloupku si můžete přečíst o těch, kteří jsou u vedení města v oblibě.
    Je to takový politicky handl.

    • Miroslava Petrtýlová Hřebejková napsal(a):

      Tak to je hodně zajímavé, vůbec jsem nevěděla, že v Hrádku jsou takové boje, ráda bych se dozvěděla mnohem více . Můžete mi sdělit kdy? Děkuji Petrtýlová. MISHEL40@seznam.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete použít HTML značky a atributy:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>