Podivnost 1: Podraz na občany

Poslední dobou se na sociálních sítích objevilo několik článků reagujících na politické dění v našem městě, ve kterých se používají argumenty, které vyvolávají obrovské emoce mezi diskutujícími. Je těžké diskutovat mezi lidmi, kteří jsou jako zarytí fotbaloví fanoušci dvou znepřátelených týmů, pro které neexistuje žádný argument, který by tu druhou stranou mohl přesvědčit. Pokud se s tímto faktem smíříte, tak se vám uleví, protože přestanete mít potřebu se s někým přít nebo ho přesvědčovat, protože je to jen ztráta času. Do dnes jsou lidé, kteří jsou přesvědčeni, že země je placatá a neexistuje argument, který by je přesvědčil.

Protože přemlouvání nemá smysl, tak zde budu přinášet pouze informace, které mám k dispozici, a na základě kterých budou vznikat články o podivnostech. Jak s informacemi naložíte, je jen a jen na vás. Myslím si, že kdo chce volit v komunálních volbách 2022, měl by mít pro svou volbu dostatek podkladů, aby se mohl v dané chvíli správně rozhodnout. Důsledky své volby si stejně ponesete sami a nikdo to za vás nepřevezme. Naopak si myslím, že existují lidé, kteří jsou schopni samostatně přemýšlet a uvažovat. Právě pro tyto lidi přináším svůj pohled na politické dění v našem městě. Není nic jednoduššího než si informace ověřit nebo si sehnat vlastní. Je to obecná vlastnost, díky které se můžete dobrat pravdy, tedy alespoň té vaší.

Osobně jsem přesvědčen o tom, že od paní starostky Sobotkové a lidí kolem ní nemohu čekat nic dobrého. Já paní starostku chválit nebudu, protože o chvále na paní starostku si můžete přečíst sami v občasníku Hrádecké noviny, kde se paní starostka dokáže pochválit sama a mě nebo nikoho jiného k tomu nepotřebuje.

Jsme demokratická společnost, teda chtěli bychom být, byť to tak v dnešní době již moc nevypadá. To by mělo znamenat, že jsme připraveni vést diskusi i na témata, která se nám nelíbí nebo která jsou nám nepříjemná. Ze strany paní starostky a zbytku vedení města bych očekával, že právě této diskusi budou naklonění.

Mám na vás otázku: “Jak dokážete na zasedání zastupitelstva města prosadit něco, co jste si usmysleli bez toho, aby vám do toho někdo kecal?” Než vám dám názornou ukázku, jak se to dá udělat, tak bych ještě rád připomněl, abyste si přečetli několik posledních sloupků v Hrádeckých novinách o tom, jak paní starostka píše, že ráda pracuje pro město a občany v něm žijící a další bláboly, kterým já nevěřím a mám k tomu dost důvodů, které jsem již několikrát zmínil a přidám další.

V našem městě se snažíme realizovat projekt bytových jednotek v bývalé restauraci Džbánek. Protože okolo budovy bývalého Džbánku bydlí lidé, kteří nejsou s tím, jak je projekt navržen, spokojeni, tak požadovali po městu (vedení města) změny projektu, aby si mohli lépe ochránit své soukromí a lépe se sžili s novými sousedy. Je pro mě pochopitelné, že když mi má za plotem vyrůst bytový dům, tak chci vědět přesně o všem, co mi v budoucnu naruší soukromí. Osobně považuji soukromí za jedno z nejdůležitějších, co v životě máme, proto si ho většina z nás pečlivě chrání. Koho by překvapilo, že si sousedi, kterých se to týká, přejí, aby se mohli k projektu vyjadřovat a ohlídali si právě to své soukromí, které by mohlo být narušeno.

Zde je odpověď na moji otázku, jak se to dělá u nás ve městě. 

Svoláte zastupitelstvo města, kde předem nezveřejníte všechny body programu, o kterých se bude hlasovat. Jak asi musí být velká náhoda, že jeden z bodů, který se zrovna týká schválení změn projektu bytového domu vypadl z programu zasedání zastupitelstva, který se musí zveřejnit deset dní před tímto zasedáním zastupitelstva. Dělá se to proto, aby se nejen zastupitelé, ale i občané mohli vyjádřit k projednávaným bodům. Protože nechcete, aby vám na zastupitelstvo přišli lidi, kterých se to týká, protože by mohli mít jiný názor a tím by se schválení změn projektu mohlo oddálit, tak tuto informaci nezveřejníte a nikomu nic neřeknete. Během schvalování programu na vlastním jednání zastupitelstva, pak vystoupí paní starostka Sobotková s tím, že by ráda přidala ještě jeden bod programu a to je zase čirou náhodou bod, který říká, že se bude hlasovat o změnách projektu bytového domu bývalého Džbánku. Pořád ještě nevíte o co se jedná, bod se přidá na program, protože to může být něco důležitého.

Když přišlo na projednávání bodu změny projektu bytového domu bývalého Džbánku, tak se  zastupitel Janečka zeptal, zdali byli informováni lidé, kteří bydlí v sousedství a přímo se jich tato změna projektu dotýká? Odpověď paní starostky byla, že NE! Dále paní starostka vysvětlila, že je to takhle rychlejší, že kdyby tam byli lidi, tak by se to třeba neschválilo. Z mého pohledu udělala starostka spolu s dalším zastupiteli neskutečnej podraz a ještě se v Hrádeckých novinách pochlubí, že změna projektu byla schválena, ale lidi, kterých se to přímo týká o tomto nevěděli, takže se k tomu nemohli vyjádřit. O nás bez nás.

Tento postup je právně správný a je pouze na vás, abyste se starali o to, co se kolem vás děje. Očividně to za vás nikdo neudělá.

Pro schválení změn hlasovali:

  • Beranová Kateřina (Společně pro Hrádek/pod TOP 09)
  • Hejlová Jitka (KSČM)
  • Hůza Josef (Občané Hrádku nově KSČM)
  • Janečka Josef (KSČM)
  • Kotyzová Dana (Občané Hrádku nově Společně pro Hrádek/pod TOP 09)
  • Richtr Patrik (Občané Hrádku nově Jsme Hrádek/pod ODS)
  • Rousek Tomáš (Společně pro Hrádek/pod TOP 09)
  • Rychlá Květa (ODS nově Jsme Hrádek/pod ODS)
  • Sobotka Pavel (ODS nově Jsme Hrádek/pod ODS)
  • Sobotková Marcela (ODS nově Jsme Hrádek/pod ODS)
  • Šístek Václav (ODS nově Jsme Hrádek/pod ODS)

Zdržel se:

  • Petr Franta (Občané Hrádku nově Pro Hrádečáky/pod NEZ)

(Zápis zasedání číslo 2 – Zastupitelstva města Hrádek konané dne 28. 4. 2022 v sále domu kultury Hrádek od 17:00 hod. – bod číslo 8. Návrh projektu domu čp 8 Hutnická ulice)

Jen malé zamyšlení, takové “co kdyby”. Představte si, že jste ve vedení města a shodou okolností vlastníte třeba ve středu města pozemky (pole), na kterých chcete něco stavět. Jak uděláte, abyste schválili váš návrh projektu bez lidí, kterých se to týká a pořád do něčeho mluví? Představte si, že by na nějakém pozemku chtělo vedení města udělat třeba nějaké vyšší domy pro více lidí, aby naše město mělo co nejvíce obyvatel. Třeba proto, aby se zvedl přísun peněz do městského rozpočtu a tím pádem i zvýšil plat starostky nebo starosty, který je daný tabulkami a zrovna je tam hranice na 3000 obyvatel a my jsme kousek pod tímto limitem. Samozřejmě, že se jedná jen o spekulaci, protože vedení města by určitě nic takového neudělalo. Nebo se mýlím?

Nechci vám radit, ale opravdu zvažte, koho chcete mít za zastupitele, abyste se jednou nedivili, jako už se diví lidé v okolí budovy bývalého Džbánku. Mluvte se svými zastupiteli, starejte se o to, co děje kolem vás. Pokud si myslíte, že to za vás “někdo” udělá, tak pak nebuďte překvapení, že to “někdo” neudělal.

Petr Franta, zastupitel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete použít HTML značky a atributy:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>